Wat helpt tegen eczeem, psoriasis en droge huid

/Wat helpt tegen eczeem, psoriasis en droge huid
Wat helpt tegen eczeem, psoriasis en droge huid2017-07-12T09:34:49+00:00

Naast mensen die last hebben van eczeem, is er een zeer grote groep mensen die last heeft van een gevoelige, drogeĀ en/of jeukende huid. Er zijn ook hier verschillende factoren die een rol spelen. De een heeft nu eenmaal een drogere of gevoeligere huid dan de ander, maar ook omgevingsfactoren spelen een grote rol. Een van die omgevingsfactoren is de waterhardheid. De hardheid van water bepaald hoeveel kalk er in het water zit. Waterontharders filteren die kalk uit het water.

Hardheid water

De waterhardheid in Nederland verschilt van plaats tot plaats. Met name in Gelderland is de waterhardheid erg hoog, maar op bijvoorbeeld de Veluwe is de hardheid van het water veel lager. De mate waarin er kalk in het leidingwater voorkomt hangt af van de samenstelling van de bodem waar de waterbron zich bevindt. In ons land hebben we meer dan 200 waterbronnen, dus verschilt de waterhardheid nogal, en vaak fluctueert die zelfs in de tijd. Sommige wetenschappers zien het verband tussen de hardheid van water en eczeem of een gevoelige, jeukende en droge huid.

Gevoelige, droge en jeukende huid

Aanleiding voor wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen eczeem en de hardheid van water was het geval van de Britse baby Dylan. Na plaatsing van een waterontharder verdween zijn extreme eczeem als sneeuw voor de zon. De Universiteit van Nottingham deed onderzoek naar dit effect, maar vond nog geen significant causaal verband. Aan de methoden van de studie zaten nog wel een aantal haken en ogen, waardoor er meer onderzoek nodig zal zijn om een gefundeerde uitspraak te doen.

Waterontharders

Annie Bakker

Het is echter niet te negeren dat er inmiddels veel mensen waterontharders aanschaften om hun gevoelige, jeukende en/of droge huid te ontlasten, en zeer lovend zijn over het positieve effect.

Annie Bakker uit Vriezenveen bijvoorbeeld merkte op vakantie in het buitenland dat het zachte water aldaar haar huid enorm goed deed. Uiteindelijk schaften zij en haar man thuis een waterontharder aan, en het resultaat was verbluffend. “Mijn dermatoloog zei: ‘wat is het rustig geworden!’ Toen heb ik hem uitgelegd dat dat aan de waterontharder te danken was. Hij vond dat enorm interessant”.

De uitleg die professor Taraneh Dean heeft voor de positieve invloed van zacht water is als volgt. “Een hoog niveau aan zouten zoals calcium en magnesium die we vinden in hard water irriteert de huid. Een andere reden is dat je door de hardheid van het water meer zeep gebruikt voor het wassen van je kleding, deze kunnen de huid nog verder irriteren.”

Naast eczeempatienten kunnen ook mensen met een gevoelige, jeukende of droge huid dus baat hebben bij waterontharders.